perlu ambil tahu perihal kanser

majoriti wanita sangat menitikberatkan soal kecantikan. cantik? oh siapa tak mahu kulit licin berkilat macam Dato' Siti Nurhaliza. cantik macam Erra Fazira ke. fuhhh.. saya mahu kulit licin cantik okeh. anda pun kan? hehe. biaselah perempuan. timbul satu jerawat dekat pipi. risaunya macam gunung berapi nak meletup. okay fine. saye lah tu. penternak jerawat yang berjaya. eh tapi hari ini kite tak mahu bercakap tentang kecantikan. sebab cantik tu kan subjektif. hari ini saya mahu anda fikir sejauh mane tahap kesedaran anda berkaitan perihal kesihatan. wah gitu.. 

dan hari ini, saya mahu share lapan tanda awal kanser. mungkin ada yang dah tahu, dan mungkin ada yang baru tahu, macam saya. so same-samelah kite share kan?
  1. mengalami perubahan habit di bahagian usus dan pundi kencing.
  2. pendarahan luar biasa daripada mana-mana bahagian tubuh.
  3. ketulan yang tak hilang-hilang.
  4. sakit yang tak sembuh-sembuh.
  5. perubahan kat tahi lalat atau skin spot.
  6. suara anda menjadi parau/batuk yang berlarutan lebih dua minggu.
  7. pendarahan hidung yang luar biasa atau kepekakan dalam telinga.
  8. rase susah untuk menelan sesuatu.
mari belajar tentang kanser di sini dan lebih info lagi di sini.

p/s: rajin-rajinkan bersenam untuk kehidupan yang lebih sihat.
love yourself guys!
till then, take care.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 comments :

Fifi Rahmat said...

teringat i buat surgery awal tahun neh. uhuuuu~

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

Fifi Rahmat:
ha u buang ape eh? ketulan ke?