muhasabah diri

saya ada satu soalan. yang mungkin sedikit peribadi. yang mungkin tidak mahu dikongsi bersama. tidak mahu kongsi takpe. i am okay with it. soalan yang satu ini mungkin membuat kamu mengingati kembali zaman muda remaja, sewaktu kamu belum berjumpa kekasih hati sehidup semati. ataupun mungkin kepada yang masih mencari cinta. satu soalan mudah buat kamu: apa ciri-ciri yang telah kamu tetapkan untuk membuatkan kamu jatuh cinta pada si dia?

mungkin stok berkulit-putih-gebu atau hitam-manis-pandang-tak-jemu.
mungkin stok hensem-badan-tinggi-lampai atau kecil-molek-muke-comel.
ha mane satu pilihan hati?


kadang-kadang, ade juga kawan perempuan saya yang beri jawapan cliche macam ni:
cukuplah yang sedap mata memandang, baik budi pekerti.
aku bukannye cantik nak demand lebih-lebih.

ah.. tu jawapan dekat mulut. dalam hati takde siapa yang tahu. mungkin dalam hati mahu lelaki yang boleh menjadi imam ketika solat. atau mungkin lelaki yang boleh membimbing kita menjadi lebih baik. namun, ciri-ciri itu cuma tersemat dalam hati. tak terucap dek mulut kerana sedar diri juga tidur lewat pagi dan terlajak waktu subuh. terleka dengan internet sampai terlepas solat maghrib. oleh itu, kepada yang masih mencari cinta, dengan rasa senang hati, saya mahu share satu petikan ini:
didalam hadis Nabi berpesan, pilihlah pasangan dari segi rupa, pangkat, harta dan agama, akan tetapi pilihlah agama dan kamu tidak akan rugi (Sahih Bukhari). rupa, pangkat dan harta adalah ciri-ciri fizikal duniawi yg boleh dilihat dan dinikmati akan tetapi keimanan adalah sesuatu yg terlindung. kita boleh nampak si dia itu kelihatan baik tetapi bagaimana pula dgn isi hatinya? tanamkan niat memilih agama sebagai pilihan utama dan berbahagialah dunia dan akhirat.-sumber
dan kepada yang dalam bunga-bunga cinta tu. mungkin pesanan di bawah lebih sesuai untuk kamu:
layakkah kita bersama insan yg baik dan jujur jika kita sendiri tidak? sebelum menyenaraikan ciri-ciri pasangan yg ingin dimiliki, senaraikan juga sifat-sifat diri sendiri, berusaha mengubahnya agar menyamai ciri-ciri pasangan yang diinginkan dan ini lebih memberi jaminan untuk kekal bahagia.-sumber
pendek kata, dalam percintaan kena banyak toleransi. dan jangan selalu main ngelat. haha. maksudnya, kalau kamu mahu si dia setia, kamu pun kena beri kerjasama, iaitu sama-sama setia. bukannye si dia setia tapi kamu main kayu tiga belakang dia. hoi hoi.. sape ajar ni? tak bolehlah macam tu. kan tak adil namenye. sangat tidak adil!! saya  tak suka orang yang macam tu. ingat kau dah bagus sangat ke ha? eh.. tetibe emosi pulak. sebelum emosi ni terlebih-lebih.. baik saya tamatkan entri ini dulu. till then, take care guys~

p/s: lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.. itu janji Allah.

photos credit to: mukhriz latif & udey ismail
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 comments :

jooleata said...

agreed with you osh~ :)

intil you reach one point you realized, xsemua orang ada hati yang ikhlas dan jujur. never ever judge by appearance only..

Alhamdulillah.. i found mine, the past taught us to bare in future.

nice post osh~

Nurfazlina Kamarudin said...

renungan bersama :)

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

jooleata:
yeap.. setuju. kadang-kadang tu, kawan pun tak ikhlas berkawan dengan kite. nampak macam baik, tapi hati dia masyaAllah.

syukur kamu jumpa ur soul mate. hope u both will be happy together forever. i also pray that my partner will be my soul mate. but then, itu urusan Allah.

thanx for reading this entry beb.

Nurfazlina Kamarudin:
mari kite renung-renungkan. sambil renung sambil berfikir. bukan renungan kosong. hehehe.

intan.maisarah said...

saya tak cantik..
takde orang mahu..
dah ada orang minat tu
kira bersyukur la






ayat klise'

sekamar rindu said...

salam..

saya mahu mencari gadis yg jujur, setia serta sanggup hidup dalam susah senang dengan saya,.


** folo ur blog..

LORD ZARA 札拉 said...

Somehow sendiri pun dah tak boleh fikir nak macam mana.

2 kali kena orang yang rasa sangat sesuai dengan diri sendiri, tapi end up dengan tak jadi juga/

tired.

:)

enyheartsdiamond said...

i did list kan ciri2 lelaki idaman i.. tapi, memang impossible kalau nak dapat sebab tak ada lelaki macam tu..

after i tengok movie the ugly truth, baru i sedar tentang semua tu..

sekarang ni, apa yang i mahu cuma lelaki yang boleh terima bagaimana teruknya i tapi dia tetap akan sayang i.. teheee..

dan semestinya, dia bole lead me to the right path..

bukannya ajak pergi clubbing ke, ajar amek dadah ke dan sebagainya :))

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

intan.maisarah:
ehehehe.. belum jumpa lagi. okehlah tu ade orang minat. kite lagi tak orang minat. uhuk!

i loike!

sekamar rindu:
wslm, baguslah begitu. semoga pencarian kamu berhasil. susah dan senang perlu seimbang. =)

LORD ZARA 札拉:
pasti ada hikmah tu. belum jumpa yang betul-betul ditakdirkan untuk kamu. never mind.. hidup perlu diteruskan dengan senyuman.

semoga kamu bahagia akhirnya.

=)

enyheartsdiamond:
yeap.. saya pun pernah buat list. kalau 50% menepati pun dah cukup bagus. selebihnya boleh belajar. nobody is perfect in this world.

ye betul tu. lebih baik menyayangi orang yang sanggup sayang dan terima kita seadanya.

=)