-G.R.A-

tinggal beberape hari je lagi cuti sem akan berakhir.. korang yang dapat bersantai goyang kaki kat umah tu jangan buat-buat lupe nak balik universiti masing-masing. mulakan semester baru anda dengan semangat yang baru. yeayyy!! kepada adik-adik yang dapat sambung studi diploma or degree tu.. tahniah la ye!! walau apepun cabaran kat alam universiti ni, jangan pernah gentar. stress takpe. jangan gile sudahla eh. hihihi. pastikan anda grad okeh..

ade sesape yang akan jadi student masters kat sini? i mean full-timer student la. not part-timer since selalu yang buat part-timer tu mesti dah ade kerja mantop dan gaji sedap.. pastu part-timer jugak la yang selalu akan conquer kelas.. maklumlah, mereka yang da kerja tu lazimnya banyak pengalaman, lebih banyak makan garam dulu daripada fresh graduate ni. fresh graduate macam naif je la kan dalam kelas. diam. senyap. sunyi. konon-konon tumpukan perhatian. padahal?!!

kepada full-timer students, if satu hari nanti kamu rase macam-"OMG.. my weight dah naik plus plus plus!!" haha.. hamik ko. kalo kelas ade hujong minggu je. sape tak bosan weh.. memule tu confirm happy gile. tapi tak yah tunggu lame.. tiga minggu je anda akan rase macam sewel bile bangun pagi tak tau nak buat ape.  takkan memanjang nak makan tido makan tido lagi dan lagi. memang menempah berat la jawabnye kan.

so, oshinz syorkan supaya anda bekerja.. time ni la nak kutip pengalaman. so sediakan je la resume yang sehabes baik dan email secara pukal kepada lecturer yang agak-agak ade banyak project. kalo tak banyak pun, asalkan anda rase selesa dengan lecturer tu.. hantar je la resume. jangan ragu-ragu. kadang-kadang tu, tak semua lecturer rajin nak buat iklan jika mereka memerlukan pembantu penyelidik. why not u yang offer.. so nampak sket la kesungguhan tu.

selalu lecturer yang baik akan bagi respond kepada email anda. tu pun kalo setiap email yang anda hantar confirm sampai kepada penerima la kan.. haha. kalo anda hantar secara pukal, InsyaAllah akan ade lecturer nak hire anda sebagai G.R.A-nya. hep hep.. bukan GRO eh. ini G.R.A which stands for Graduate Research Assistant.

fyi, gaji GRA dalam UKM adalah around rm1600. kalo lecturer tu kedekut sket.. die akan bagi gaji dalam lingkungan rm1000-1600. kalo RA [degree student] akan dapat gaji paling maksimum rm1400. selalunye amount gaji bergantung kepada budi bicara lecturer tersebut.. gaji sikit tak bermakna kerjanya sikit. gaji banyak pun tak bermakna kerja banyak.. tengok keadaan la. ade gak lecturer yang akan bayar ikut jam atau hari anda bekerja. kalau GRA, setakat ni yang oshinz tahu la untuk tahun 2010.. 1hari anda akan dibayar rm52. masyuk la kot untuk anda yang berstatus pelajar dan masih bujang.. kan?

[to be continued]

nak sambung buat report dulu. 
nanti oshinz akan bagitahu ape pros and cons okeh?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 comments :

kenwooi said...

i wanted to do masters.. but changed my mind =)

intanurulfateha said...

taknak balik cmpus!!!!!!!!!!!

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

kenwooi:
good!! so u tak yah nak pening-pening buat assignment lagi.

intanurulfateha:
hep hep.. balik cepat.kena rotan nanti.