gigi patah


dulu mase kecik-kecik.. bile gigi goyang je mesti akan berusaha nak cabut. kasi goyang ke depan. ke belakang. ke kiri. ke kanan. usaha cabut gigi sendiri. gigih menggoyang sampai kadang-kadang tu terasa sakit. tapi takpe. tak kesah. asalkan masih boleh makan. masih boleh lagi kayuh basikal racing ngan cousin. huh.. tu namanye masih under control lagi. kena berlagak kental la. tak perlu merengek menangis sebab sakit gigi. nanti tak pasal-pasal kena jumpe doktor gigi. owhh.. really hate it. haha.. budak kecik kan selalu takut jarum. jarum tu macam monster hijau yang akan makan gigi yang patah tu. huh.. menakutkan.

bile gigi berjaya dipatahkan sendiri.. terus tunjuk kat mak sambil jerit "horey.. gigi da patah. mak cepat tolong baling atas bumbung". percaya sangat bila baling gigi atas bumbung, nanti gigi akan cantik tersusun. walaupun karut. tapi nak juga baling atas bumbung. macam meraikan kejayaan pula. kan cikgu ade cakap, usaha itu tangga kejayaan. bila usaha dah berjaya, kena la letak kejayaan tu kat tempat paling tinggi. haha.. ape kaitan pun tak tau.

tapi sekarang, bile gigi patah.. mesti akan sedih. tak suka. habis la gigi rongak. habis la hilang kecantikan. bila senyum nampak manis, bila ketawa.. o.oh. kantoi gigi rompong pulak! malu la nanti oh tidakkkk~~ tak nak gigi patah. bukan tooth fairy nak bagi upah duit atau hadiah pun nanti. rugi la.

bila dewasa, moment gigi patah macam mimpi ngeri. mimpi gigi patah pun mengerikan juga. mungkin membawa petanda saudara terdekat akan meninggalkan kita. owh.. T.T tapi mimpi kan mainan tido. mane boleh percaya sangat. eh tapi mimpi gigi patah memang menakutkan la. lagi lagi kalo mimpi semua gigi patah. emm.. mesti cepat-cepat bangun. campak bantal busuk. capai cermin. dan start check gigi. kire satu satu untuk double confirm. uish.. saya tak nak mimpi gigi tercabut lagi.

okeh bai!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 comments :

syafawani said...

mimpi itu kekadang tak boleh difikirkan sangat..i penah mimpi patah gigi semua weh!!pastu nangis gila2 takot kalu xdak gigi kawan gelakkan..bangun je pagi terus rasa gigi ngan lidah..kuwang3

mrs.ecam said...

hahahha lawok ah...tp psl bling gg atas bumbung tu sme la plak ek...kui3 caye sngt ek budak2 kn jujur...tp xpe dh tau klu gg pth msti tumbuh blk...tp bile dh beso nih klu gg pth mne tumbuh blk....tu sbb seriau...huuuu

Fifi Rahmat said...

satu2 nye mimpi yg boleh buat i terjage, adalah mimpi gigi i patah. memang ngeri habis. menakutkan. i x suke. sbb i sayang baris2 gigi i.

Anne Boleyn said...

haha sama lah kita! bila dah dewasa ni mimipi je pon pasal gigi patah dah takot. cepat2 bangun pastu pikir ape maksud mimpi tu. siyes memang tak sedap hati gile klu mimpi gigi patah. and FYI, hana pernah mimpi gigi patah sume! sungguh damn perasaan bila bangun pagi tu. nasib baik lah mimpi jerr.. hehe

p/s: maaf yerr sebab lambat balas kunjungan. dah masuk sem ni macam busy sket. huhu. jemput lah datang ke blog anne boleyn lagi. and diharap tak serik untuk meninggalkan komen. thanx :)

ely said...

kena percaya cikit cikit..sebab nya...
cop cop...sebelum tu nak cakap...
21/07/2010 3am genaplah pemergian emak yang tersayang setahun,...maknanya dah setahun kita adik beradik tak panggil mak..oooo...mak...mak buat apa tu...mak..oshin dah balik sekolah ni...mak cantik tak baju oshin ni...mak dan mak lagi...

balik semula pasal mimpi...mimpikan gigi patah semua...masa mak nak ninggal...sebelum tu mimpi patah gigi semua abah nak ninggal....
kali ketiga mimpi baru baru ini...?????siapa kah yang akan pergi....????

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

syafawani:
haha.. memang tragik ah kalo mimpi gigi ni. yeap.. tak difikirkan pun. mimpi kan mainan tido.

mrs.ecam:
kalo patah kali ni. memang kena cepat-cepatla buat gigi palsu. pastu nak best. buat yang emas. haha. baru ade style!

Fifi Rahmat:
yeap.. mungkin gigi adalah part yang paling disayangi kan? kalo takde memang sumpah akan guna sign language je ah pasni. malu punye pasal!

Anne Boleyn:
takde hal babe pasal kunjungan kembali tu. kecik punye hal. uish.. mimpi gigi patah akan merisaukan bila mimpi tu memang petanda. kalo setakat mimpi setakat tak cuci kaki sebelum tido tu takde hal sangat kan?

ely:
T.T harap tiada siapa yang akan pergi pasni. belum ready lagi nak hadapi lagi satu kehilangan.