emm mr doctor pun tak sayang diri ke?

aritu ade pakcik umo 80 tahun dtg klinik sakit lelah. kesian la die coz sakit sgt smpai tak sempat jumpe doc tros wat nebulizer.. mase check tu doc tanyela pakcik ni smoker ke dulu. then anak pakcik tu gtaula yang dulu pakcik ni smoker but beberapa tahun yg lepas da benti.. then doc pun gtau 1 info yg lbh kurang camnila bunyinye:

"ex-smoker memerlukan mase 13 tahun untuk pulih sepenuhnya daripada kesan merokok seperti batuk2 bla bla bla.."

uish.. lame tuh! bile dengar camtu so automatically oshinz bajet doc tu not a smoker.. skali tu mase tgh syiok menghafal ubat tetibe telinga ni terdengarla senior2 bersok-sek psl doc. oh rupe2 doc ni pun merokok gak. ade ke patut camtu? dah tau merokok tu sangat membahayakan kesihatan dan susah untuk pulih but he himself also take it. mmgla hak individu untuk merokok ataupun tak tapi cam nampak sgtla die tu tak sayang his lungs. *sigh*

nak kate oshinz ni tau sangat pasal rokok tu takdela but i think i like to share the facts about cigarette.. kat sini oshinz cume emphasize pasal beberapa perkara je. nak tau lg lanjut sila la google sendri. maybe ramai yang dah tau tapi pada yang tak tau tu meh sini oshinz nak gitau.
  • kesan asap pertama [asap yg disedut drpd rokok]
  1. merokok menyebabkan barah paru2 dan penyakit2 paru2 yg kronik dan tembakau menjadi punca penyakit kanser dan penyebab satu per empat drpd kematian kerana penyakit jantung-kenyataan Pusat Kesihatan Dayton, US.
  2. perokok akan menjadi ketagih kerana terdapat nikotin di dalam tembakau. nikotin tersebut akan merangsang sistem saraf pusat dan akan menyebabkan tekanan darah naik, saluran darah menjadi sempit, sensitiviti kepada rase sakit dan stress berkurang.
  3. merokok menyebabkan kulit menjadi cepat tua.
  4. perokok wanita berpotensi untuk turun berat badan, mandul, keguguran dan melahirkan anak sebelum waktunya.
  • kesan asap kedua [org sekeliling yg menyedut asap hembusan perokok]
  1. kanak-kanak: mendapat asma/lelah.
  2. orang yang kerap terdedah kepada asap tersebut: berpotensi besar mendapat kanser paru2 atau penyakit kanser yang lain.
penyakit kanser dikaitkan dengan rokok kerana 43 daripada 4000 kimia yang ada dalam tembakau adalah bahan2 penyebab kanser. antara racun yang ada dalam tembakau ialah nikotin, DDT, arsenik dan cynide. tak caye? tgk nutrition facts ni:


dan seperti yang diputuskan oleh jawatankuasa perunding hukum syara' mengenai:
  1. hukum merokok-makruh mengikut mazhab Syafieah
  2. hukum merokok dalam masjid dan semasa membaca Al-Quran-haram
  3. hukum merokok yang mendatangkan mudarat-haram
jika anda sayangkan diri..
-katakan tak nak kepada rokok-
fikir-fikirkanlah!
take care~

i hate smokers!
klu nak seribu daya,
xnak seribu dalih..

c
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 comments :

Syiekatsuya said...

1st nak ucap terimakasih sebab singgah kat website Syiekatsuya dan tinggalkan message. Syiekatsuya akan reply jika ada yang tinggalkan message kat sana. Lainlah terlalu busy sangat. Pasak kes merokok nie, banyak kali dah Syiekatsuya lihat dan dengar..doctor pun merokok jugak. Malah Syiekatsuya ada beberapa orang kawan doctor yang merokok...tak masuk akal langsung

0sh!Nz 0n da bL0ck said...

emm tu la..
ingat doc ade kesedaran sendri n jd contoh kpd masyarakat..
tapi hampeh je.
saje je nak wat entri ni.
simpan untuk rujukan sendri.
hehehehe...

mRs.aJaQue said...

huh...mmg tajuk ksukaan nih..
moh la rmai2 bnci rokok..
da la bsuk..
kotor..
merosakkan..
tp sy mngahwini lelaki yg merokok...
ooohhhh tidakkk.....show me da way to stop it..

armouris said...

info tentang wanita merokok kat sini -
Why Women Should Never Smoke

0sh!Nz 0n da bL0ck said...

mrs. ajaque:
nak tau care yg plg mudah ialah camni:
sis suro cik abg tu pilih antara dua, rokok ke sis?
hahaha..
mesti die sanggup benti rokok punye time tu.
ihiks~
care ni tak ley guna okeh..

armouris:
thanks for the link ya..

Precious said...

Huih .. takut nengok gambar2 yg ditempek kt kotak rokok ... Gerun!

Bunga Binti Nordin said...

taknak!
taknak berhenti merokok..
hahaha..
kidding

0sh!Nz 0n da bL0ck said...

precious:
tu la kan..
satu langkah yg bagus bg pendedahan camtu.
biar perokok tobat sket..

bunga:
kamu mmg nak kena rotan ni..
hahaha..