lelaki dan tarikh penting

hai guys.. macammane raya? weekend ni dah plan nak pergi open house yang mana satu ke? raya saya tahun ni biasa je. al-maklumlah, bila dah dewasa sikit ni macam kekok pulak nak ambil duit raya. malu lah. tapi rezeki jangan ditolakkan? hikhikhik. enough said about raya eh. let's talk about men and important dates..


kerapkali juga, kawan perempuan saya sentap bila kekasih hati mereka tidak alert tentang satu-satu tarikh. hemmm.. lelaki. sebelum dapat tackle hati, semua tarikh dia ingat dan mahu ambil tahu. tahun pertama couple, si lelaki sanggup tahan mata untuk jadi yang pertama wish happy birthday, happy anniversary, happy itu, happy ini, tapi makin lama tu makin turun carta. daripada menjadi yang pertama, turun jadi yang ke-sepuluh, ke-duapuluh dan lama-lama tu jadi macam ni:
makwe: u tak nak wish birthday i ke? dah pukul sebelas malam ni. dari tengah malam tadi i tunggu. u lupe eh?
pakwe: eh taklah.. i ingat. i cuma nak jadi orang yang paling last wish u.
makwe: eceehh.. ayat cover baik punye eh. u lupe kan? i kecik hati dah ni.
pakwe: eh mane boleh i lupe. i saje je bagi chance kat orang lain pulak jadi yang pertama. happy birthday sayang.
ehem!! nampak tak? nampak tak? ayat cover baik punye kan.. entah betul entah kan tidak. hihi.. tapi tidak semua lelaki begitu kan? kepada perempuan yang kekasih hatinya peka, tahniah kepada kamu. tapi kepada yang tidak bertuah tu, janganlah cepat sangat nak emosi. cepat sangat nak clash sebab dalam kepala otak tu automatik fikir yang si dia sudah berubah. hey.. tak cool la macam ni. tarik nafas dalam-dalam dan bertenang.. benda kecil usah lah dibesar-besarkan ye.


menurut seorang ahli psikologi iaitu Dr Herb Goldberg :
men forget important dates because they are wired to focus on the external threats and pressures of the world outside of their "safe" relationships... Men can become so focused on things outside of the relationship - work, sport, hobbies/interests that they become "blind" to everything else.
baca lanjut: klik

ha.. sekarang dah faham ke? so ladies, jangan nak sentap sangatlah bila si kekasih terlupa. boleh jadi point nak minta hadiah mahal kot? hehehehe. taktik tu. taktik.. tak kan tu pun nak kena beritahu. emm.. lelaki memang macam tu. Dr Herb Goldberg cakap, masa mula-mula bercinta je si lelaki akan ingat semua tarikh penting sebab mereka masih lagi dalam proses memenangi hati pasangan tapi bila dah lama-lama nanti perhatian mereka akan beralih kepada cabaran baru. contoh cabaran baru adalah seperti: si lelaki kena fokus buat kerja lebih masa sebab nak kumpul duit hantaran ribu-ribu. lepas balik kerja, penat, pastu selesaikan ape yang patut, pastu tidur. pastu esok pagi bangun, terus fikir pasal kerja. emm.. mane sempat nak ingat kan? silap hari bulan, hari lahir sendiri pun tak perasan. what a life!


kalau si dia selalu lupa, belikan saja kalendar besar untuk si dia dan tandakan setiap tarikh yang kamu rasa penting. pastu pesan kat si dia macam ni; " u kena tengok kalendar ni hari-hari kalau tak i cubit u sampai u koma!" haha.. kejam kan? ha.. padan muka. siapa suruh cari penyakit.


kepada budak kecik ini;

dan perempuan ini;

happy belated birthday!!

till then, take care guys~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 comments :

SyAfaWaNi ♥‿♥ said...

takpa la..kalau kawan2 lain da wish tu kira bersyukur la kan..tp betul tu..takyah sentap la kan kalau tak dak org yang nak wish bday kita..penting sgt ka tarikh2 bagai ni ha? tak ponn kann..

ohmai! apakah?
hahahahahahahahaha :D

oh by the way, perempuan bday girl itu aku! kihkihkih...

thank you darling! really appreciate it..so sweet of u la sis :))

n to budak kecik itu..happy belated birthday lil girl! =))

*hamek..panjang kot! hikhikhik

oshinz said...

hamboi.. over gitu nyah~!! hahaha. eh i tak kesah komen panjang-panjang ni. i loike~ buatlah macam rumah sendiri. sila, sila, jangan malu-malu. =)

ha nasib baik ada kawan-kawan. dan kawan sweet macam i. hihihi. tapi tetap tak sama kan? takpe weh.. takpe. asalkan kawan-kawan tak lupe kat u.

*hugs*

SyAfaWaNi ♥‿♥ said...

big hug! hihi..muwah3!
ok ok..i nak buat mcm rumah sendiri la ni..nasik beriyani satuuuww! haha
u kalau lupa kat i siap ah weh...i yg cubit u sampai koma! haha..

oshinz said...

SyAfaWaNi ♥‿♥:
kenape mesti nasi beriyani weh? susah nak masak tu. i tapau kedai je la ye.

oit.. jangan ah cubit i sampai koma, nanti kalau i masuk spital sape nak tolong back up u? =P

Meey@ said...

hi oshinz, meeya's here. ini linked meeya: inimeeya.blogspot.com
i follow u..oppss, gudluck for ur preparations=)

~ NANA ~ said...

yup bkn semua lelaki camtu :)

tp btl la, kdg2 lelaki ni kurang peka sbb diorang byk focus kat benda lain...hehe

fyna said...

set alarm la senang =P

oshinz said...

Meey@:
=)kite dah follow akak lama dah. hehehe. tapi jarang tinggal komen. sorry tau!!

~ NANA ~:
memang pun.. kesian kite yang pempuan ni dok harap. hehe. tapi takpela, yang penting bersyukur kan?

fyna:
tapi kalau terlupa gak nak set alarm camne nak buat?