iktisas

semakin tinggi kelulusan yang kita ada,
expectation orang terhadap kita tu makin tinggi.
kalau kita tidak perform seperti yang dijangkakan tu,
rasa respect tu mungkin pudar sedikit,
kepercayaan tu pun mungkin juga goyah sedikit.

pada saya,
biarlah kelulusan tak tinggi mana,
asalkan kita sanggup belajar macammana nak survive kat dunia luar sana.
at least, takdelah down sangat kalau kau tak berapa reti nak buat satu-satu perkara tu.
sebab saya rasa,
orang luar ada perception yang macam;
kalau kau ada kelulusan tinggi,
kau mesti pandai cakap, kau mesti pandai buat kerja, kau mesti pandai buat itu ini.
ha macam tu la.

ini apa yang saya rasalah.
tapi, entahlah.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 comments :

Nursaila Norman said...

setuju oshinz! expectation org sgt tinggi sampai status kerja, model kereta, pun org expect tinggi..

Rapunzeel Cikilolo said...

perenggan pertama tu aku sokong. aku ni ngan tunang beza pendidikan jauh. aku agak kerek dan tanak respect orang macam dia.

ayat akhir perenggan dua tu, memang ape orang sekeliling hrp saye buat.

itu maknanya stress tau

:(