plates [deco idea]

i am pretty sure kat rumah uols banyak pinggan mangkuk kan? kadang-kadang emak kita suka nak beli pinggan banyak-banyak. pastu buat klasifikasi. contoh macam ni: pinggan jernih ni buat untuk makan setiap hari, pinggan putih ikea ni buat jamu tetamu masa open house raya nanti, pinggan beli kat langkawi aritu simpan dulu dalam almari sebab tu guna masa kenduri kahwin kamu nanti. hahaha. mak siapa la tu? gigih okeh pergi bercuti kat langkawi pun balik angkut pinggan. tidak dinafikan ada golongan emak-emak kita suka beli pinggan-mangkuk-cawan secara pukal atau beli satu dua kotak bila ade sale. keterujaan mereka sama macam kita meroyan bila tengok sale kasut atau baju sampai 80% less gitu. keterujaan emak kadang-kadang tu boleh membuatkan ayah pun berjangkit sekali. pengaruh kuat sungguhlah. hish.. saya memang tak faham kenapa emak-emak suka beli pinggan walaupun sudah berdozen-dozen pinggan di rumah.

tapi tak mengapa ye kawan-kawan.. lepas ni cuba pujuk rayu sikit emak kamu supaya keluarkan segala jenis saiz pinggan kesayangannya untuk mempercantikkan dinding rumah kamu. kalau nak guna pinggan tu untuk makan, just cuci bersih-bersih dan guna. lepas siap guna, gantung balik kat dinding. kan jimat kos macam tu. hehehe. okeh fine, sudah start talking crap!! i'd better stop here and let's coax your mummy and ready to go crazy with plates guys~

susun secara rawak seperti ini:

atau jarak-jarak macam ni:

atau susun rapat-rapat begini:

atau bariskan pinggan macam ni:
eh, ade LOVE lah.. cool!!

atau..
idea ini applicable untuk candy buffet kan?

atau buat deco comel macam ni:
comel kan??
dapatkan template burung comel dan tutorial kat sini

p/s: lepas ni, cucu kena belajar behave bila balik rumah mak tok. sebelum mak tok meratapi pemergian pinggan kesayangan yang berkecai. hehehe. ok bai!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 comments :

Hidayati Farhan said...

i dun wanna see my mom bertukar jd transformer klau i amik pggan2 dlm almari dia buat gini. hahahha

nice kan klau guna polistrin pny. haha

~ NANA ~ said...

nice kan!

tp byk ni kena tebuk dinding...kekeke

Ainee Cumi said...

yang LOVE tu comel..

YanaMIB said...

ala ala english..nice!


p/s:: yg movie lisa surihani tu nama nya "sekali lagi"...ada je tulis kt tajuk entry..tu lah tajuk cite tu =)

YanaMIB said...

oo xphm soklan..yg tu sy xtahu..haha..maap ye =)

SyAfaWaNi ♥‿♥ said...

hahaha...
ada gaya macam mak i je tu..
gigih g langkawi nak beli pinggan segala..abah i pon salu je terjangkit bab2 pinggan..haha..tlg la! i xteruja lg ok!

makdara TERdiva said...

ok gak idea nih..
tapi kena pastikan pinggan tu betul2 melekat kat dinding..

kang tak pasal2..terburai2 sume.. :P

Lovely Emy said...

eii, oshinz pun blog b2b jg ke.? letak la label :) nti senang kita nak refer, nak share idea ke, heeee~

ciEk NiENa said...

hehe.. tak penah terpikir plak pinggan bley wat hiasan camni..huhu.. kalo amik pinggan mama saya wat camni, maw mengamok mama saya.. hahah

enyheartsdiamond said...

heheee.. engatkan mama saya je suka beli pinggan mangkuk kat langkawi tu :p

Raden said...

kalo jatuh atas kepale sdap gak kan?

cikmemy said...

kreatif!tapi abisla umah aku kalau wat gini..tak sampai sejam berderai da pinggan ni dibuat anak2 buah aku.

misssazusarin said...

nice idea =)
http://mawarmerahjambu.blogspot.com/

Encik Psychopath said...

jenama acropal baru urban.

aTy _faRed~ said...

waahhhh..menarik..!! ley buat dekorasi kat dapur jugak nih..baru nampak lebih cantik kan..[nak cube]

oshinz said...

Hidayati Farhan:
hahahaha... mak sayang pinggan lebih ya?

~ NANA ~:
abislah dinding berlubang-lubang. not good. not good.

Ainee Cumi:
ha.. kite pun merasakan benda yang sama.

YanaMIB:
yes.. suka english style. tapi kadang-kadang tak suka. ikut cuaca. hihihi..

SyAfaWaNi ♥‿♥:
i pun tak setuju.. belum jatuh cinta lagi nak beli pinggan kuali periuk banyak-banyak. tak faham.

makdara TERdiva:
a.ah.. kena kasi adjust sampai puas hati. kalau terburai, abis berjurai-jurai air mata.

Lovely Emy:
hehehehe.. kite takde la b2b pun. just share the idea. =)

ciEk NiENa:
bukan setakat mama.. umi pun hilang ke'umi'an kalau pinggan berkecai. haha.

enyheartsdiamond:
hahaha.. boleh buat persatuan ibu-ibu-suka-pergi-shopping-pinggan-kat-langkawi la lepas ni.. kite tengok ibu sape nak jadi ketua.

Raden:
janganlah tadah kepala kat situ. cari sakit namanya.

cikmemy:
hahaha.. habis die ambil satu-satu baling macam main boomerang tu. tidak disarankan sama sekali ya.

misssazusarin:
mari kite buat nak?

Encik Psychopath:
wah.. tahu jenama pinggan. caya lah. kagum ni!!

aTy _faRed~:
yeay.. betul tu. kalau kurang pinggan kite bleh recycle yang terlekat kat dinding tu kan?